Mediteranka

Vaša Košarica

Košara je prazna

Valuta

Taxi Booking

taxibooking

Bušin

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
bušin bušin

45.00 HRK
Količina:

Priča o Bušinu (Cistus salvifolius) mogla bi se ispričati na više načina. Botaničari bi ga opisali kao mediteranski polugrm iz porodice Cistusa - Cistaceae. Trajnica ili jednogodišnja biljka, većinom obrasla dlakama, katkad i posve gola. Listovi su nasuprotni ili naizmjenični, ravnog ili zavrnutog ruba. Cvjetovi su skupljeni u vršne grozdaste cvatove. Cvatnja od travnja do kolovoza - ovisno o vrsti. Plod je čahura s jednim ili tri pretinca. Od većeg broja vrsta u rodu, glavno područje rasprostranjenosti je upravo na Mediteranu.

Bušin je grm koji je sastavni dio mediteranske makije i raste kako na Pelješcu, Kozjaku, Mosoru, Biokovu, tako i na svim ostalim Jadranskim otocima i poluotocima, i kompletnom primorskom pojasu. Tu opet ima više varijanti koje se razlikuju po boji cvijeta (roza, lila ili bijeli), kao i po obliku listova. S obzirom da uglavnom rastu na kamenitim padinama i predjelima Mediterana, u engleskom nazivu ova biljna porodica se naziva Rock-rose family, u doslovnom prijevodu na hrvatski - Porodica kamena ruža.
Podaci o bušinu kao aromatičnoj tvari sežu još u doba antike. Spominje se još i u Bibliji kao sastojak (uz tamjan i mirhu) za kadionice u Mojsijevom svetištu. Stari Egipćani su ga uvozili s Krete, te koristili za kađenje i u kozmetičke svrhe. Preparatima izrađenim s bušinom se liječilo dizenteriju i proljev, a korišten je i za poticanje menstrualnog ciklusa. U Europi se od srednjeg vijeka, bušin koristi u pomadama i kompresama za tretiranje inficiranih rana i čireva, za njegu kože i kao baza za parfeme.

Eterično ulje se dobiva destilacijom lišća i grančica biljke. Eterično ulje bušina ima dugotrajan i stabilan miris pa se koristi kao fiksativ u proizvodnji parfema, a čest je sastojak orijentalnih parfema i vodica poslije brijanja. Osim u kozmetici gdje je važan sastojak u pripravcima protiv bora, ima primjenu i u prehrambenoj industriji. Eterično ulje bušina koristi se u preparatima za njegu umorne, izborane, ispucane, masne , upaljene i inficirane kože, a također i one kože s proširenim kapilarama, plikovima, aknama, ekcemom i manjim ranama. Koristan je kod liječenja proširenih vena i hemoroida.
Pomiješan sa eter. uljem lavande i dalmatinske kadulje, preporučuje se u preparatima za tretiranje dekubitusa (rane od ležanja). Potiče rad limfnog sustava, pa je koristan u mješavinama za masažu, kao i u pripremi toplih obloga za natečene limfne čvorove. Eter. ulje bušina je antiseptično i potiče na iskašljavanje i izbacivanje sluzi, pa je dobar kod tretiranja kašlja, bronhitisa, rinitisa, te simptoma peludne hunjavice. Ulje bušina koristi se i kod tegoba dječjih bolesti, npr. Vodenih kozica, rubeola, šarlaha i hripavca. Kada ga koristimo u mješavinama za aromatiziranje prostorija, djeluje opuštajuće, potiče na meditativna stanja, te olakšava tegobe uzrokovane stresom i traumom.

Ponuda:

100 sjemenki

Pročitano 12908 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 26 Siječanj 2016 17:49
Više u ovoj kategoriji: « Piskavica Bazga - Zova »
45.00 HRK
Količina:
FaLang translation system by Faboba