Mediteranka

Vaša Košarica

Košara je prazna

Valuta

Taxi Booking

taxibooking

Mimosa pudica - sramežljivka

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)
sramežljivka sramežljivka

45.00 HRK
Količina:

Mimosa pudica, sramežljiva mimoza ili sramežljivka je ime zanimljive mimoze. Kako sramežljiv čovjek pokrije obraz, tako sramežljivka lako sakrije svoje listove.

Prirodno stanište i porijeklo biljke je Brazil, divlji primjerci se danas nalaze svuda po tropskim predjelima. Kad mimoza  raste u prirodi, naraste do visine jednog metra, a kao razvijen grm živi više godina. Njeno stablo je puno bodlji. Razlog njene atraktivnosti je prvenstveno skupljanje njenih listova. Odgovaraju na različite podražaje kao što su dodir, trešnja, vjetar, promjene temperature, jačina svjetlosti, električni poticaji, dim cigarete. Ako je jaka svjetlost poticaj, skupljaju se samo listovi, skupljaju se jedan na drugog kao što je slučaj kod domino kocaka. Ali ako je poticaj dovoljno jak, skupljaju se cijele grančice na kojima su listovi. Kad dodirom osjeti opasnost, mimozi nakon skupljanja listova postanu vidljive bodlje, što je još jedan način obrane. Što je toplije to je brže skupljanje listova prilikom podražaja ali ovaj trend se može promatrati samo tijekom dana jer je po noći lišće ionako skupljeno, u stanju mirovanja ili „biljka spava“.
Njeni nježni listovi su sastavljeni od brojnih manjih listića, šire se prema prema stabljici koja se preko njih hrani.

Biljka se lako uzgaja iz sjemena, na početku proljeća sjeme se stavi u posudu sa zemljom na način da se sjemenke stave samo 1cm ispod površine zemlje, stalna vlaga i temperatura oko 18C - 25C su bitni za klijanje koje kreće već nakon 3 tjedna, kad niknu za daljnji razvoj su potrebna 2 faktora: dovoljna vlažnost zemlje oko nove biljke i sunce da bi se krajem ljeta na biljci stvorili prekrasni ružičasti cvjetovi nakon kojih slijedi stvaranje sjemenki.
Na početku proljeća na tržištu se nude male sadnice lijepih žutih cvjetova koje se prodaju pod nazivom mimoza, to nije stidljiva mimoza nego Acacia dealbata koju također imam u ponudi i spada u rod mimoza ali na njoj se ne može promatrati kretanje lišća iako cvijet prekrasno izgleda kao i kod M. pudice.

Ponuda:

10 sjemenki

Pročitano 41444 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 22 Siječanj 2022 17:23
45.00 HRK
Količina:
FaLang translation system by Faboba